Forside | Om os | Kontakt   

 Tilbage     
Brød og juveler

En konge besluttede engang at forære en del af sin rigdom væk til uegennyttig velgørenhed. Samtidig ønskede han at iagttage hvad der skete med den. Han tilkaldte derfor en bager som han kunne stole på og bad ham om at bage to brød. I det første skulle der indbages et antal juveler, det andet skulle kun bestå af mel og vand.

   Brødet med de indbagte juveler
Denne historie fortælles ved Gazargah, den helligdom i Vest-Afghanistan hvor den store sufi-lærer Khakja Abdullah Ansar blev begravet i 1089.

Dens ”øverste lag” af lære er, at selv om mennesket får tilbudt noget af stor værdi for hans fremtid, benytter han sig dog ikke altid af det.
Brødene skulle gives til det frommeste og det mindst fromme menneske bageren kunne finde.

Den følgende morgen indfandt to mænd sig ved bagerens ovn. Den ene var klædt som dervish og virkede umådeligt from, skønt han i virkeligheden blot var en hykler. Den anden, som ikke sagde et ord, mindede ved en tilfældig ydre lighed bageren om en mand han ikke kunne udstå.
Bageren gav brødet med juvelerne i til manden i dervishkjortlen, og det almindelige brød til den anden mand.

Så snart den falske dervish fik sit brød, følte han på det og vejede det i hånden. Han mærkede juvelerne og troede det var klumper af uæltet mel i brødet. Han vejede brødet i hånden og på grund af juvelernes vægt syntes han at det var for tungt. Han så på bageren men blev enig med sig selv om at han ikke var til at spøge med. Derfor vendte han sig til den anden mand og sagde: ”Vil du ikke bytte brød med mig? Du ser sulten ud, og dette brød er større.”

Den anden mand, der var indstillet på at tage hvad der kom, byttede villigt brød.

Kongen, som stod og så det hele gennem en sprække i bageri-døren, var overrasket men gennemskuede ikke hvem af de to mænd der var mest værd.

Den falske dervish fik det almindelige brød. Kongen kom til den slutning at Skæbnen havde grebet ind for at beskytte dervishen mod rigdom. Den ægte gode mand fandt juvelerne og var i stand til at anvende dem til gode formål. Kongen kunne ikke fortolke denne tildragelse.

”Jeg gjorde som jeg fik besked på,” sagde bageren. ”Man kan ikke mingelere med Skæbnen,” sagde kongen. ”Hvor var jeg snedig!” sagde den falske dervish.

Kilde: Sufi Historier, af Idris Shah, Orginaltitel: TALES OF THE DERVISHES
Klitrose 1982. ISBN 87 87702 452