Forside | Om os | Kontakt   

 Tilbage     
Bjergstien

En indsigtsfuld mand, en forsker med en veluddannet forstand, kom en dag til en landsby. Han ønskede, som en øvelse og et studium, at sammenligne de forskellige synspunkter der måtte være repræsenteret der.

Han gik til karavaneserajet og spurgte efter den mest sandfærdige indbygger i landsbyen og også den største løgner. De folk, der var tilstede mente enstemmigt at den mand der hed Kazzab var deres største løgner; og at Rastgu var den sandfærdigste. Derefter besøgte han disse mænd og stillede hver af dem et enkelt spørgsmål: "Hvilken vej er den bedste til den næste landsby?"

Livet er som et parti skak; hvert
træk er afgørende for det næste


Rastgu den Sandfærdige sagde: "Bjergstien."
Kazzab Løgneren sagde også: "Bjergstien."
Naturligt nok forvirrede dette den rejsende en hel del.
Han spurgte derfor nogle andre, almindelige borgere.
Nogle sagde: "Floden ;"andre: "Over markerne." Og atter andre sagde: "Bjergstien."

Han valgte bjergstien, men ud over spørgsmålet om rejsens mål plagedes hans tanker nu af problemet med de sandfærdige og løgnerne i landsbyen.

Da han nåede frem til den næste landsby og havde berettet sin historie på raststedet, sluttede han:

"Jeg begik åbenbaret den grundlæggende logiske fejl at spørge de forkerte mennesker om hvem der var den Sandfærdige og hvem der var Løgneren. Jeg kom hertil uden vanskeligheder ad bjergstien."

En viis mand der var tilstede talte: "jeg indrømmer at logikere tit er blinde og må bede andre om hjælp. Men problemet er et andet her. Kendsgerningerne ser sådan ud: Floden er den letteste vej, og derfor foreslog løgneren bjerget. Men den sandfærdige var ikke bare sandfærdig. Han bemærkede også at du havde et æsel, hvilket gjorde turen over bjerget let nok. Løgneren lagde tilfældigvis ikke mærke til at du ikke havde nogen båd. Ellers ville han have foreslået floden"

Mange finder det umuligt at tro på sufiernes evner og velsignelser. Men det er folk uden nogen viden om virkelig tro. Tit tror almindelige mennesker på alt muligt, som ikke er sandt, på grund af vane eller fordi de får det fortalt af folk med autoritet.

"Virkelig tro er noget andet. De som har evnen til virkelig tro, er dem, der har oplevet noget. Når de har oplevet …. er evner og velsignelser som berettes for dem uden værdi for dem." Disse ord der siges at være af Sayed Shah (Qadiri, der døde i 1854), bruges undertiden som forord til "Bjergstien".

Kilde: Idries Shah, Sufi Historier